Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig voor allerlei nieuwtjes: nieuwe produkten, acties, info … !

Nieuws

22/08/2019 | categorie: Algemeen

Teek veilig verwijderen

Elke manipulatie kan de teek doen braken. Je verhoogt zo het risico op besmetting. Trek de teek er in één beweging uit met een tekenverwijderaar.

Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar.

  • Knijp een teek niet plat
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
  • Verbrand een vastgehechte teek ook niet
  • Draai niet aan een teek.

Welke tekenverwijderaars bestaan er en hoe gebruik je ze?

Er zijn verschillende tekenverwijderaars op de markt. Het is moeilijk om te zeggen welke verwijderaar de beste is. Persoonlijke ondervinding en voorkeur speelt hierbij een rol.

Pincet

Kies een pincet met dunne punt. Neem de teek bij zijn kop vast, zo dicht mogelijk bij je huid zodat je de buik niet plet.

Gebruik geen pincet met dikke punt.

Tekenkaart

Hou de tekenkaart dicht tegen je huid om de teek te verwijderen.

Tekenkoevoet

Tekentang

Lus of nagel

Heb je niets bij de hand? Je kunt eventueel een lus maken met een dun draadje of je kunt aan iemand met scherpe nagels vragen om de teek in één keer te verwijderen door langs je huid te schrapen.

Algemene tip: je kunt beter even wachten met een teek te verwijderen in plaats van de buik van de teek te pletten.

Hoe verzorg je een wondje?

Het is niet erg als een stukje van de teek blijft vasthaken in je huid. De bacterie wordt zo niet doorgegeven. Het kan wel een kleine infectie veroorzaken. Verzorg dan het wondje. Maak het indien nodig proper met water en zeep.

Wat doe je na een tekenbeet?

Als je een teek verwijderd hebt, is het belangrijk dat je de tekenbeet goed opvolgt.

Let een maand lang op mogelijke symptomen. Noteer als ouder de datum van de tekenbeet van je kind in je agenda met wekelijkse herinneringen om naar de plaats van de tekenbeet te kijken. Opvolging is belangrijk om in geval van ziekte een correcte behandeling te kunnen opstarten.

Een belangrijk signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige plek op de plaats van de tekenbeet die geleidelijk aan groter wordt (het erythema migrans). Deze plek verschijnt niet meteen, maar na enkele dagen of weken. Bij mensen met een donkere huidskleur is die plek blauw. Ook symptomen die lijken op griep (koorts en gewrichts-, keel- of spierpijn) kunnen het gevolg zijn van een tekenbeet.

BRON: www.tekenbeten.be, uitgegeven door Zorg en Gezondheid

Back to top