Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig voor allerlei nieuwtjes: nieuwe produkten, acties, info … !

Nieuws

18/12/2018 | categorie: Algemeen

Maak geneesmiddelen veiliger door bijwerkingen te melden

Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) benadrukt het belang van het melden van bijwerkingen in een nieuwe campagne. Dit kadert in een internationale sensibiliseringscampagne waarbij de autoriteiten focussen op bijwerkingen bij

 • kinderen,
 • tijdens de zwangerschap,
 • wanneer men borstvoeding geeft.
 • In 2017 ging slechts 4 % van alle meldingen van bijwerkingen over vaststellingen bij kinderen onder 11 jaar. Meer info over de campagne vind je op de website van het FAGG.

  Wat zijn bijwerkingen van geneesmiddelen?

  Bijwerkingen zijn onbedoelde en schadelijke symptomen die kunnen voorkomen tijdens een medische behandeling, zoals misselijkheid, jeuk, slaperigheid, hoofdpijn, diarree, troebel zicht, sufheid, huiduitslag. Ze kunnen optreden bij normaal gebruik van medicatie, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van verkeerd gebruik, een medische fout, overdosage of misbruik. Ze zijn meestal erg vervelend en kunnen het genezingsproces vertragen of zelfs een gevaar vormen voor de gezondheid. Daarom is het aan te raden om steeds de bijsluiter goed te lezen alvorens medicatie te gebruiken, en indien nodig advies te vragen aan je apotheker of arts, zeker wanneer de bijwerkingen ernstig lijken !

  Hoe bijwerkingen melden?

  Door bijwerkingen te melden, help je andere pati├źnten… Er kunnen dan immers sneller maatregelen genomen worden bij een mogelijk (algemeen) probleem. In eerste instantie kan je terecht bij je (huis)arts of (huis)apotheker. Maar vermoedelijke bijwerkingen kunnen ook rechtstreeks aan het FAGG gemeld worden met een specifieke meldingsfiche. Meer info op de FAGG-website.

Back to top